23/2/16

Η Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη ήταν η αρχή
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νεολαία, αγρότες, λαϊκά στρώματα έδωσαν στις 4 Φλεβάρη μια πρώτη, ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Η 24ωρη Γενική Απεργία σημείωσε σημαντική επιτυχία. Νέκρωσε η οικονομική δραστηριότητα και πλημμύρισαν οι δρόμοι. Η πετυχημένη απεργία και τα συλλαλητήρια της 4ης Φλεβάρη πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Άμεσα πρέπει να πιέσουμε και να παρθεί απόφαση για κήρυξη 48ωρης Γενικής Απεργίας. Να μεγαλώσουμε, να σκληρύνουμε και να ενώσουμε το μέτωπο των εργατικών αγώνων, των αγροτικών μπλόκων, στην προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού για Γενική Απεργία Διαρκείας.
Η Κοινωνική Ασφάλιση…στο απόσπασμα!  - Η επίθεση αυτή μας αφορά όλους !!!
Το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, δεν είναι μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση όπως θέλουν να το εμφανίζουν ο Τσίπρας και η παρέα του, υπέρ των αδυνάτων, που θα σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από την οικονομική κατάρρευση, θα μειώσει λίγο τις συντάξεις κλπ. Ακριβώς το αντίθετο, επιχειρούν να διαλύσουν κάθε έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, τον χαρακτήρα και την δομή της, μετατρέποντάς την από κοινωνικό δικαίωμα σε προνόμιο και ατομική υπόθεση του καθενός. Αφαιρώντας από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε δίχτυ προστασίας, κάθε ανάχωμα, κάθε όπλο απέναντι στην κρίση και στις επιθέσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, μετατρέποντας την κοινωνία σε ζούγκλα.
Η Κοινωνική Ασφάλιση ξεκίνησε μέσα από τα ταμεία αλληλεγγύης των εργαζομένων, ταμεία που χρηματοδοτούνταν από τις εισφορές μας (ένσημα), όπου ουσιαστικά ένα κομμάτι του μισθού παρακρατούνταν κι επέστρεφε στην κοινωνία με την μορφή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της σύνταξης, των επιδομάτων κλπ. Έτσι, είχε το δικαίωμα ο καθένας από εμάς που είχε χτυπηθεί από την κρίση ή την επίθεση των εργοδοτών, να έχει πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα, περίθαλψη, σύνταξη και επιδόματα (όπως επίδομα ανεργίας), δηλαδή μια στοιχειώδης αλλά αξιοπρεπής επιβίωσης όλων. Τώρα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταργείται όχι απλά ένα δικαίωμα, αλλά το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή!
Υπεύθυνοι για την κατάρρευση των ασφαλιστικών μας ταμείων… κράτος και εργοδότες
Όλοι αυτοί που βγάζουν «κραυγές» πως το ασφαλιστικό μας σύστημα καταρρέει, αυτοί που με τα μνημόνιά τους ρίχνουνε το βάρος της κρίσης σε εμάς τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους κλπ, είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, βάζοντας χέρι σε αυτά, με τα «θαλασσοδάνεια», τζογάροντας τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, το PSI το 2011 κλπ, αλλά και με την ανοχή, νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και ελαστικής εργασίας, τα καταστρέψανε και τώρα ρητορεύουν πως αυτοί θα λύσουν το πρόβλημα! Οι ίδιοι, δηλαδή, οι λεηλάτες αυτοπροτείνονται και σαν σωτήρες μας!
Το αντί-ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέχρι τώρα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
Από 1.1.2016, το ΙΚΑ–ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση (ΕΦΚΑ), απορροφώντας τα υπάρχοντα Ταμεία. Θα είναι αυστηρά ανταποδοτικής ασφάλισης δηλαδή οι παροχές (σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα) θα συνδέονται αυστηρά με τις ατομικές εισφορές (ένσημα). Έτσι καταργείται κάθε κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.
1)        Μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα
·  Καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης. Οι συντάξεις γήρατος ήταν συνδεδεμένες με τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη και προ–μνημονιακά (2009) θα έπρεπε οι συντάξεις γήρατος να μην είναι κάτω από 660 ευρώ. Ακόμα και ο νόμος Λοβέρδου όριζε μια κατώτατη σύνταξη. Με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, το όριο έγινε 392,7 ευρώ – τώρα καταργείται τελείως, αφού δεν αναφέρεται πουθενά.
·  Από 1.1.2016, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα «εθνικής» και «ανταποδοτικής». Η «εθνική» δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά από τον προϋπολογισμό του (χρεοκοπημένου) κράτους και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα, φυσικά προς τα κάτω. Η πλήρης «εθνική» σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, που θα δικαιούνται μόνο όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη, 15 έτη ασφάλισης στα 67 έτη ή αναπηρική σύνταξη (ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%). Διαφορετικά, τα 384 ευρώ θα μειώνονται. Η «ανταποδοτική» δεν έχει κατώτατο όριο (αφού υπολογίζεται βάσει ατομικών εισφορών).
· Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές θα έχουν και όλοι όσοι παίρνουν ήδη σύνταξη. Αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στις περίπου 25χρονες διαρκείς αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Έτσι θα επαναϋπολογιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και παροχές όπου θα προκύψουν μειώσεις και η όποια προστασία προβλέπεται (;) παύει να ισχύει μετά το 2018.
· Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο, όπου θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» («βιωσιμότητας»). Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αυτό θα φέρει γρήγορα την πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
2)  Περιορίζει δραστικά και καταργεί τις παροχές υγείας, περίθαλψης και πρόνοιας και τα διάφορα επιδόματα
· Οι προνοιακές παροχές (επιδόματα κατά της φτώχειας, ειδικών αναγκών, το επίδομα ανεργίας κ.λπ.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δίνονται από το κράτος. Θα δίνονται με διάφορα κριτήρια (εισοδηματικά–περιουσιακά–φορολογικά), δηλαδή όχι σε όλους και όχι ολόκληρες. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να μειωθούν ή να καταργηθούν. Το ΕΚΑΣ (η περικοπή του έχει ήδη αρχίσει) θα δίνεται μέχρι το 2019, με αυξημένες προϋποθέσεις, πριν καταργηθεί.
· Η πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη, στα φάρμακα και τα νοσοκομεία θα είναι ανάλογη με τις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι ανάλογα με τα πόσα ένσημα έχεις θα δικαιούσαι και τις αντίστοιχες παροχές υγείας, διαφορετικά ή θα πληρώνεις από την τσέπη σου ή αν δεν έχεις δεν θα δικαιούσαι!
Πρέπει να τους διώξουμε όλους, Νέους και Παλιούς Μνημονιακούς
Μαζί με το αντι–ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να ρίξουν την άθλια κυβέρνηση του Τσίπρα. Η κατρακύλα της νεομνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Ο Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη, που όσο μένει στην κυβέρνηση, γίνεται «βασιλικότερος του βασιλέως» υπέρ των Μνημονίων και Δανειστών. Πρέπει ακόμα να σπάσουμε τη συντονισμένη επιχείρηση των ΜΜΕ, του μπλοκ των «Μένουμε Ευρώπη» και του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα, των αντιδραστικών ηγεσιών σε επιμελητήρια, επαγγελματικούς συλλόγους κ.λπ. και της άθλιας ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Όλοι αυτοί θέλουν απαρέγκλιτη εφαρμογή των πιο βάρβαρων Μνημονίων, εξόντωση και σφαγή των μισθωτών, ανέργων, φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.
-  Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε χώρους εργασίας και γειτονιές ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να πραγματοποιήσουμε καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης σε χώρους εργασίας, σχολεία/σχολές, γειτονιές, να διαδώσουμε παντού ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!
-  Να προχωρήσουμε σε απεργίες και μαχητικές διαδηλώσεις. Να καταστρώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κεντρικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε γειτονιές, να εργαστούμε για μια γενική απεργία διαρκείας, την οποία δεν μπορεί και δεν θέλει να αναλάβει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία (η ΓΣΕΕ το καλοκαίρι είχε συνταχτεί με τους αντιδραστικούς του «Μένουμε Ευρώπη»).
-  Να ξηλώσουμε τα μνημόνια στην πράξη. Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή εργασία, δουλειά για τους ανέργους, επιδόματα ανεργίας δίχως προϋποθέσεις. Να αντισταθούμε στην προοπτική μιας αποκτηνωμένης κοινωνίας με «συντάξεις» των 100 ευρώ.