28/12/12

ΓΕΝΑΡΗΣ 2013

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΙΣΚΡΑ

Μίνι αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό και κωμικό Charlie Chaplin με δυο μονόωρες ταινίες του (την περίοδο του βωβού του κινηματογράφου)!!

Η πρώτη εκ των δυο διάρκειας 50 λεπτών , το The Kid , με σενάριο και σκηνοθεσία να ανήκουν στον ίδιο, γυρισμένη το 1921 αποτελεί την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με ήρωα τον Σαρλό και, αν και φανερώνει από την αρχή την ανωριμότητά του, καταφέρνει να κερδίσει τα εύσημα. Στο συνήθη ρόλο του περιπλανώμενου αλητάκου, ο Charlie Chaplin ανακαλύπτει και περιθάλπει ένα εγκαταλειμμένο μωρό, στο οποίο παραδίδει την «τσαπλινική» αγωγή. Από μια μελοδραματική αφετηρία, ο άνθρωπος-ορχήστρα (παραγωγός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής!) του βωβού σινεμά απλώνει με ιδιοφυή τρόπο το κωμικό στοιχείο αλλά και το κοινωνικό / ταξικό σχόλιο. Παρά τις… φιλότιμες προσπάθειές του, την παράσταση κλέβει άνετα ο 6χρονος Jackie Coogan, σε μία από τις καλύτερες παιδικές ερμηνείες όλων των εποχών.



Η δεύτερη «μεσαίου» μεγέθους ταινία του αφιερώματος είναι το “The Circus”, γυρισμένη 7 χρόνια αργότερα το 1928, γραμμένη και σκηνοθετημένη πάλι απ’ τον ίδιο , με άφθονο γελιο κι εναν μοναδικό σουρεαλισμό που δυσκολα μπορει να συναντήσει κανείς σήμερα…




--------------

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΓΕΝΑΡΗ
ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ

ώρα 13:30